Blog

Terug naar het overzicht

Muziek maken met je kleuter

Bijna alle kinderen vinden muziek maken leuk. Vooral als papa of mama ook enthousiast meedoet. Jonge kinderen leren veel door anderen te imiteren dus ‘voorbeeld doet volgen’ geldt zeker voor muziek en bewegen. Wij hebben een aantal tips voor je:

Geef je kind vrijheid

Niet ieder kind zal gelijk ronddansen door de kamer zodra er een leuk deuntje te horen is. En dat hoeft ook niet. Het allerbelangrijkste is dat je kind plezier heeft. Dat kan ook rustig zittend op de grond.

Herhaal liedjes vaak

Jouw kleuter vindt herhaling fijn. Hij weet wat er gaat komen en dat geeft een veilig gevoel. Luister dus lekker vaak hetzelfde liedje.

Zing langzaam

De mondmotoriek van je kind is nog volop in ontwikkeling. Hij kan soms nog niet zo snel zingen als een volwassene. Doe dus rustig aan zodat de tekst en melodie goed te volgen zijn.

Voeg bewegingen toe

De tekst van een liedje is makkelijker te onthouden als je er een beweging aan toevoegt. Ook is de drempel om mee te bewegen vaak lager dan om mee te zingen. Doe de beweging langzaam voor zodat je kind je na kan doen.

Gebruik muziekinstrumenten

Er zijn genoeg muziekinstrumenten die jouw kleuter al kan bespelen, denk aan de triangel of sambaballen. Het hoeven zelfs niet eens échte muziekinstrumenten te zijn. Twee blokjes tegen elkaar tikken of met stokjes trommelen op een omgekeerde emmer, is ook muziek maken.

Wees jezelf

Is dansen en zingen niet jouw ding? Prima. Maak dan gebruik van de vele liedjes en filmpjes die bijvoorbeeld op YouTube te vinden zijn, zoals dit Bobo-lied.