Blog

Terug naar het overzicht
Ontwikkeling

Deelnemen aan het verkeer

Woon je dichtbij school, kan je kleuter al fietsen en wil hij graag (alleen) op de fiets naar school? Dan gaat je kleuter nu echt deelnemen aan het verkeer. Begeleid hem daarin. Fiets samen naar school en let goed op wat je kleuter echt zelf kan of wat je kleuter denkt dat hij kan. Daar zit soms een verschil.

Wanneer kan je kind alleen gaan fietsen?

Je kleuter echt alleen laten fietsen, is geen goed idee. Al deed je dat vroeger zelf misschien wel op die leeftijd. Tegenwoordig fietsen kinderen gemiddeld pas op 8,5 jarige leeftijd alleen naar school. Dat is niet voor niks. Afstanden inschatten kan een kind pas als het 9 of 10 jaar oud is. Echt ingewikkelde verkeerssituaties overzien, kan een kind pas op 12 jarige leeftijd. Nog even wachten dus!

Zelf denken

Het is wel belangrijk dat je je kleuter zelf laat nadenken over een verkeerssituatie. Zijn jullie bij een stoplicht? Vraag dan wanneer je mag gaan fietsen. Dat is anders dan dat je zegt dat jullie wachten op groen en dan gaan fietsen. Ga verder niet te veel in gesprek tijdens het fietsen, maar op de momenten dat jullie stilstaan of als jullie aankomen op de bestemming.

En misschien het allerbelangrijkst: ben je bewust van je eigen fietsgedrag. Waar je normaal misschien nog even snel door het rode of oranje licht fietst, omdat je weet dat de auto’s over een seconde pas groen krijgen, is het nu beter om gewoon te wachten. Ook in het verkeer zal je kind jouw gedrag kopiëren. Dus ga veilig de weg op. Veel fietsplezier!