Blog

Terug naar het overzicht
Tips

Verkleden met kinderen

Houdt jouw kind ook zo van verkleden? En imiteert het dan allerlei types? Goed nieuws! Jonge kinderen leren met name door spel en ook rollenspel is hierbij belangrijk. Daarom is verkleden met kinderen leuk en nuttig!

Rollenspel

Door middel van het spelen van verschillende rollen kunnen kleuters de wereld nabootsen en oefenen met situaties. Als je kind bijvoorbeeld bang is voor honden, kan je spelen dat de pop een kind is dat bang is voor honden en de ‘moeder’ dat moet oplossen. Zo leren ze zelf een oplossing te zoeken en wordt het probleemoplossend vermogen en zelfstandigheid gestimuleerd. Kijk daarbij ook goed naar wat je kind speelt. Komt je kind bijvoorbeeld op school in aanraking met een zeer dominant kindje, kan hij dit thuis of bij anderen nadoen. Het zijn net spiegels.

Verkleedkist

Heb je nog oude schoenen, mutsen, sjaals of wat dan ook. Gooi het niet weg. Misschien heb je nog wel ergens een kist of doos staan, waar je van alles in kunt verzamelen. Voorwerpen als een oude fotocamera, een tas of kookgerei doen het ook goed. Probeer van alles te verzamelen, je kind zal het prachtig vinden!

Poppenhoek

Naast een verkleedkist stimuleert ook een poppenhoek je kind. Poppen, een bedje, een doktersetje of een keukentje. Het zijn allemaal middelen voor het kind om een rollenspel te kunnen doen. Maar noodzakelijk is het zeker niet! De fantasie van een kind is zeer uitgebreid en juist met weinig middelen als stoelen en een tafel kan hij of zij al een vliegtuig nadoen, schooltje spelen of een restaurant nabootsen.

Wie ben ik

Speel samen met je kind een rollenspel. Neem een bepaald beroep in gedachten. Omschrijf het aan de hand van kleding van die persoon het beroep. Zeg bijvoorbeeld: ‘ik draag een hoge hoed waaruit ik een konijn tover. Welk beroep heb ik in mijn hoofd?’